Garens

Of je nu een haker of een breier bent, garen is wel belangrijk als je lekker creatief bezig wilt zijn zonder ergernissen.

Iedereen heeft zijn voorkeur natuurlijk en niet iedereen vind fijn wat een ander wel fijn vind. Het kan zelfs zijn dat je allergisch bent voor een bepaald soort garen.

 

Zelf haak ik het liefst met wol of katoen.  Sokkenwol vind ik erg fijn om mee te haken en het geeft een lief uiterlijk. Ook ga ik regelmatig op zoek naar hand geverfde sokkenwol en dan met name de 80% of 100% Merino wol. Die is heel zacht en het haakt heerlijk weg. Nadeel is dat het best duur is. Gemiddeld is een bol / skin van 100gram – =/-400mtr looplengte tussen de 15 en 25 Euro. Voor een special projectje vind ik dat niet erg en je kan er dus vaak wel 2 of meer amigurumis uit halen.

Als ik met katoen haak, gebruik ik vaak byClaire nr1, Catania, scheepjes etc Het haakt lekker weg en je kan deze merken heel goed combineren. Hieronder zie je een overzicht van de kleuren van byClaire nr. 1

Als ik sokkenwol gebruik, gebruik ik vaak Regia sokkenwol, Austermann, Trekking XXL of een ander merk wat lekker haakt en wat goed te combineren valt met de draad dikte. Ik gebruik vaak de 4 draads. Uni of tweed. Ligt er een beetje aan bij wel projectje ik ze nodig heb. Je hebt ook  Regia Silk en Baby Smiles die goed te combineren zijn en lekker zacht zijn. De bollen komen in 50 gram of 100 gram en de Baby Smiles komen in 25 gram of 50 gram.  Het leuke aan de Baby Smiles is dat ze leuke lieve kleurtjes hebben en je voor sommige projectjes niet meer nodig hebt dan een paar gam. Voor binnenkant oortjes, sjaaltjes, mutsjes etc zijn deze bolletjes perfect.

import_109_035.9801276__1970

Ook vind ik merino 120 extrafine bijv heel fijn om mee te haken. De wol bijft prachtig en is echt super zacht. Ook kriebelt deze wol niet. Dee wol is iets prijziger, maar voor een mooie deken, of een UkkePuk is het juist mooi om net dat beetje meer uitstraling te geven. Deze wol kan ook gewoon in de droger en dat zie je niet vaak bij wol. De kleuren zijn ook prachtig.

import_261_035.9807552__146

Je hebt verschillende fluffy garens en dat is niet altijd even makkelijk om mee te haken bijvoorbeeld. Je ziet niet altijd goed de draad. Wat je kunt doen is een draad  in ongeveer dezelfde kleur mee haken tegelijkertijd. Of je kunt eerst het project in de achterste lus haken, waardoor je in de voorste lus weer begint met het fluffy garen. Houd er wel rekening mee dat als je een draad mee laat lopen die wel dunner moet zijn anders kom je niet mooi uit met je steken en je naald. Wat niet opvalt met dit garen als je een keer een steekje of 2 bent vergeten. Je kan dit goed verdoezelen namelijk doordat het zo fluffy is.